vroeger
alje • 6 maart 2021
Vroeger, uit de tijd dat we niet meteen klaar stonden met oordelen en oplossingen voor nog niet bestaande problemen, maar gewoon nog vroegen. Uit die tijd dat we nog even uit de tijd mochten stappen. Natuurlijk was dat ook de tijd van de zuilen en het zuipen. De theemuts. Van scheve tanden en stinkende adem. Van Farce Majeur, het is uit het leven gegrepen. Ook NCRV. De tijd waarin we nu leven is vooral een Force Majeur. Bokito aan de macht. Het leven wordt er uit geknepen. Met veel machtsvertoon verpakt in stropdas en statistiekgegoochel worden uniforme beslissingen genomen voor unieke vraagstukken. Niet omdat het kan maar omdat het moet. Valse loyaliteit. Waar moed ontbreekt, moet vaak veel in de Wereld van de Turfsmurf.
Vroeger en later. Robert Long. Want het leven was lijden, als je danste een heiden. Als je lachte te luchtig, als je kuste ontuchtig. Als je niet wilde werken of je ging niet ter kerke. Als je lui in de zon lag, of je fietste op zondag. Kortom, alles was verkeerd. Want dat had je geleerd. Kom ik ga maar eens weer, want ik ben overbodig. Heel veel sterkte voor later. Want dat heb je wel nodig.
In minder dan geen tijd, zijn we weer binnen bij elkaar. Geen schroom. Hartscontact en zin om elkaar opnieuw te ontdekken. En daarmee aan de slag gaan met vraagstukken die ons overstijgen. Niet omdat het moet…
Deze tijd vraagt om mensen die nog durven vragen en hun eigen pad durven te bewandelen. En van de uitgesleten paden durven af te wijken. Durfsmurfen. Die er in durven te stappen. Die ruimte weten te creëren in dat wat onwrikbaar vast lijkt, schijnt. Schijt, voor deze grensgebiedverkenners is de klem vaak kiem. Soms best pijnlijk, zeker in het begin van anders durven zijn, wordt veel energie gevraagd. Leren is niet altijd makkelijk. Of misschien wel per definitie niet gemakkelijk. Alleen op de grens van oud en nieuw wordt geleerd. Maar dan moet, ik moet helemaal niks, je wel de afwijzingen durven verdragen. Voorbij knellende contracten en verdragen. Af wij zingen.
Wat heb ik deze plaat, die van mijn broer was, grijs gedraaid. Nu ben ik zelf grijs en overbodig verklaard. En wat geeft dat een ruimte. Ik ben dankbaar voor de afwijzingen van alles en iedereen die durven afwijken. De durfsmurfen in een wereld vol turfsmurfen. Ze zijn tegenwoordig zo veel gemakkelijker te traceren. Zo ben ik weer op het spoor gekomen van zo’n blijmoedige rebel van de Hogeschool Rotterdam die vroeger nog HRO heette. Hogeschool van Rotterdam en Omstreken.
We hebben afgesproken in de Oude Apotheek van Schoonhoven. The Black Warrior for he Human Spirit. A man in black. Zelfs zijn helm en zwarte eclectische fiets zijn zwart. De helm gaat af, verse zweetlucht, een man die te slank is om onoprecht te zijn. Johannes. Samen met zijn vriend Gerard hebben ze een uniek leertraject opgezet in het Albert Schweitzer ziekenhuis dat nu al zeven jaar iedereen die van leren houdt, versteld doet staan. In 2014 nam hij deel aan de Lerende Reis, een uniek professionaliseringstraject waar grensgebied verkenners, witte raven noemden we hen, aan de slag gingen met hun eigen, meest prangende vraagstuk en dat samen met andere deelnemers koppelden aan diepliggende vragen van de organisatie. Vragen als uitgangspunt en ingang van een proces van diep en duurzaam leren. Durfsmurfen die vanuit het principe van verder door vragen, in hun eigen ruimte durven staan. Vroeger...